Antidepresanları neden bir uzman doktora muayene olmadan kullanmamalıyım?

Birincisi; belki de hiç antidepresan kullanmanıza bile gerek yoktur da ondan… Çünkü birçok durumda uzman doktor, muayeneniz sonucunda sizi bir terapiye yönlendirecek ve böylece sorunla başa çıkma yeteneklerinizi artırmanın yoluna gidecektir.

İkincisi; Psikiyatri uzmanı olarak ziyaret ettiğiniz kişi bir tıp doktoru olduğundan, sizi muayene ettikten sonra bir tedavi önerirken, diğer tüm sistemik hastalıkları da düşünerek bir tedavi önerecektir. Yani, az veya çok çalışan bir guatr sorunu var mı, varsa bu yeteri kadar tedavi oluyor mu, çarpıntı veya nefes darlığının bir kaygı bozukluğuna mı, yoksa bir KOAH yada bir Kalp hastalığına bağlı bir ağrı mı olduğunu, baş dönmesinin, bir vertigoya mı ya da bir panik bozukluğunamı bağlı olduğunu, ya da bir sosyal fobi mi olduğunu, uykusuzluğun bir depresyon mu yoksa bir yaşam şekli mi olduğuna, halsizliğin bir beslenme bozukluğuna mı yoksa bir uyku apne sendromuna mı bağlı olduğuna, sürekli devam eden kas ağrılarınızın olmasının bir fibromyaljimi yoksa romatolojik bir rahatsızlıktan mı olduğunun ve burada değinemediğimiz nice hastalık ve durumun ayrımını sizce bir uzman bir doktor yapması gerekmez mi?

Üçücüsü; kullandığımız Antidepresan ilaçlar her kimyasal madde içeren ilaçlar gibi bazen yan etki yapabilme potansiyeli içeren bileşiklerdir. Bu ilaçlar yaşlı kişilerde farklı genç insanlarda farklı, sürekli hastalığı tekrarlayanda farklı, başka sistemik hastalıkları olanlarda farklı olmayanlarda farklı dozlar ve farklı sürelerde kullanılmaktadır. Bundan dolayı yanlış kullanım sonucu oluşabilecek yan etkiler kişilerde bu ilaçlarla ilgili yanlış izlenimlerin doğmasına neden olacaktır. Herhangi bir nedenle ileride uzman bir doktor tarafından önerildiklerinde bu kötü izlenim dolayısıyla kullanımları zorlaşır. Bundan dolayı oluşan bu tatsız yan etkiler sebebiyle bu sefer tedaviniz gereksiz yere uzayacaktır.

Dördüncüsü; kullandığınız ilaçlarla ilgili olarak beklenmeyen ve bazen istenmeyen kazalara da sebebiyet verebilirsiniz. Bazı ilaçlarımız bazı yaştaki kişilerde kas gücünde azalmalara neden olarak o kişilerde düşmelere sebep olabilirler.

Beşincisi; uzman doktor tarafından gerektiği dozda ve gerektiği aralıklarda kullanılan antidepresanlar, bazen eklenen yeni durumlar (operasyonlar, ani hastalıklar) sebebiyle azaltılabileceği gibi, bazen de arttırılabilir.

Kısacası; komşunuza ya da internette görüp duyduklarınıza göre, ilaç kullanmanızı kesinlikle ÖNERMEMEKTEYİZ.

Antidepresan ilaçları kendimiz kesebilirmiyiz?
Yine benzer şekilde tedaviye başlamak bir teşhis gerektirir, bu teşhisten tedaviye gidildiği görüldüğünde de ilacı kesmek gerektirir. Neden bir tedaviye başladığımızın yanıtı olursa, neden keseceğemizi de biliriz. Nasıl ki tedaviye başlamak bir tıp doktorunun muayenesi sonucunda karar verilmişse , tedaviyi kesmekte bir tıp doktorunun muayenesi sonucunda olması gerekmektedir. Ayrıca, kendi durumumuzla ilgili tarafsız davranamayacağımızı düşünürsek, hangi durum veya durumlar değişti ve biz değişmesine katkı sağladık ki, ilacın sağlayacağı katkıdan vazgeçelim. Bu değerlendirmeyi biz düzenli olarak tıbbi takip altında bulunduran uzman doktorların yapması ileride oluşabilecek gereksiz hastalık tekrarlarından da bizleri koruyacaktır.

Bunun dışında, uzman doktorlar, bazı rahatsızlıklarımızda bazı ilaçları, tedavi edici etkisinin haricinde koruyucu olarak adlandırdığımız idame tedavi etkisinden faydalanmak için kullanmaktadırlar. Bu gibi durumlarda ilaçların gereksiz ve yanlış bir şekilde kesilmesi, bu gibi rahatsızlıkların daha sık tekrarlanmasına neden olmaktadır.

Dolayısıyla; neden ilaçlarımızı başladığımız ve neden ilaçlarımızı bırakmamız gerektiği tamamen tıbbi bir konudur. Bundan dolayı bu kararlar kesinlikle uzman bir doktor tarafından verilmelidir.

Antidepresan ilaçları uzun zaman kullanırsak vücudumuzda kalıcı hasarlar oluşturur mu?
Uzman doktor önerisi ve takibi ile başlanan antidepresan tedavilerde, genel durum bir tıp uzmanı tarafından, düzenli aralıklarla ve sürekli takip edilmektedir.

Şimdiye kadar yapılan uzun süreli araştırmalarda, uzman doktor takibinde başlanan ve kesilen tedavilerde, bu gibi ilaçları kullanan hastalarda kalıcı veya geçici hastalık oluşturacak bozukluklar saptanmamıştır.

Antidepresan ilaçlar hamilelik esnasında nasıl kullanılabilir ?
Her zaman bir uzman doktor ile konuşulması gereken bir durumdur. Burada da doktor ve hastanın kurmuş olduğu sağlıklı iletişim sonucunda oluşan güven ortamının da faydası olacaktır. Bunun için düzenli zaman aralıkları ile hastasını takip eden doktor bu durma daha sağlıklı karar verecektir. Kısacası, karar verirken birçok unsurun devreye girdiği bir durumdur: hasta, hasta yakını ve doktor tüm unsurları dikkate alması gerekecektir.

Uzman Profili

Uzm. Dr. Turgay Sağlam
Uzm. Dr. Turgay Sağlam
1966 yılında Balıkesir'de doğdu. Balıkesir Lisesi'den mezun olup 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Tıp eğitimini tamamladıktan sonra, askerlik hizmetinin ardından 1997 yılında Bakırköy Ruh Ve Sinir hastalıkları Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanlığı'nı aldı.

Kurumumuzda Yetişkin Psikiyatristi olarak görev almaktadır.
Sohbeti Başlatın!
1
💬 Bize Ulaşın
Size Yardımcı Olmak İsteriz!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?