Psikiyatrik rahatsızlıkların bir çokları gibi depresyon da bazen tedavi edilmiş olmasına rağmen relaps veya recurrence olarak adlandırılan tekrarlamalar gösterebilir. Çevresel ve hastanın kendinden kaynaklanan etkenler ( biyolojik yatkınlık gibi) ile ataklar şeklinde devam edebildiğini biliyoruz. Depresyon da bu rahatsızlıklardan biridir. Hayatı boyunca bir kez major depresif atak geçiren bir kişinin % 60 oranında ikinci bir atak geçirme olasılığı olduğunu biliyoruz. İkinci atak geçirse de bu durumdaki hastaların % 60 ı tedavi edilebilir .
Kısaca majör depresif atak geçiren kişilerin üçte ikisi tam olarak iyileşir ve yaklaşık üçte biri tam olarak iyileşmez yada hiç iyileşmez. Dolayısıyla tekrarlama oranı yüksektir. Bu üçte birdeki tekrarlamayı tetikleyen faktörler arasında tedavi sürecini biyolojik faktörlerle birlikte hastaya iyi anlatamamak , tedavinin geciktirilmesi , hastanın tedaviyi sadece ilaçlara bağlaması , hastaya sosyal ve aile desteğinin az olması gibi etkenler önemlidir. Atakların sayısının artması da hastalığın tekrarlama riskini artırır.
Uzman Profili

-
1966 yılında Balıkesir'de doğdu. Balıkesir Lisesi'den mezun olup 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Tıp eğitimini tamamladıktan sonra, askerlik hizmetinin ardından 1997 yılında Bakırköy Ruh Ve Sinir hastalıkları Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanlığı'nı aldı.
Kurumumuzda Yetişkin Psikiyatristi olarak görev almaktadır.
Son Makaleler
Psikiyatri Yetişkin2023.01.02Antidepresan İlaçlar Nasıl Etki Gösterir?
Psikiyatri Yetişkin2023.01.02Antidepresan Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Psikiyatri Yetişkin2023.01.02Antidepresan İlaçların Verdiği Mutluluk Sahte Bir Mutluluk mudur?
Psikiyatri Yetişkin2023.01.02Depresyonun tekrarlama riski nedir ?