Dijital medyanın kullanımı günümüzde artık kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Bazen kendimizi geliştirmek, üretmek, boş zaman değerlendirmek, bazen ise zararlarına maruz kalmak demektir. Çocuklar için kısıtlı süreliğine verimli kullanılan teknolojik aletler tavsiye edilirken, denetimsiz kullanım pek çok riske açık hale gelmelerine neden olabilir.
Çocuklar interneti; bilgi kaynaklarına ulaşmak, film izlemek, fotoğraf, video vb. görsel malzeme temin etmek, müzik dinlemek, oyun oynamak, sohbet etmek, sosyal medya sitelerinden diğer insanlarla iletişim kurmak, video izlemek, online eğitime katılmak gibi amaçlarla kullanırlar. Bu açıdan sosyal bir ortam haline gelen dijital medya çocuklar için eğitsel içerikler de içermektedir. Çocuklar için teknolojinin bu nedenlerle kullanımı verimli ve faydalı bir süreç olabilir. Tüm bunların yanı sıra internet çocuklar için büyük riskler de barındırır. Çocuklar için risk teşkil eden içerikler; yasadışı içerikler, intihar, uyuşturucu vb. içerik, olumsuz örnek olabilecek karakterler, çocuğun yaş ve gelişimine uygun olmayan içerikler, kötü niyetli kişiler, siber zorbalık, kumar, yanıltıcı kişi ve reklamlar, dolandırıcılık, çevrim içi istismar gibi çocuklar tehlikeli ve riskli içerikler bulunur.
Dijital alanda çocuklar için pek çok risk faktörü bulunuyor. Peki bu durum sağlık ile ilgili ne gibi riskler teşkil ediyor? Tüm risk faktörleri çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Çocukta;
- Psikolojik rahatsızlıklar
- Aktivitelerde azalma
- Uyku problemleri
- Yeme-içme problemleri
- Duruş bozuklukları
- Bağımlılık
- Göz problemleri
Gibi bazı sağlık problemleri gözlemlenebilir.
Çocuklar için bu denli riskler barındıran internet çocukların akademik alanda da başarısını düşürebiliyor. Okuldan ve sosyal ortamlardan uzlaşabiliyor ve sosyal ilişkilerinde sorunlar ortaya çıkabiliyor. Kişilik ve davranış bozuklukları ortaya çıkabiliyor.
İnternetin oluşturduğu risklerden çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz?
- Çocukların dijital alanda bilgilendirilmesi en önemli nokta. Burada asıl sorumluluk ebeveynlere düşüyor. Çocuklara internetin nasıl sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanılacağı öğretilmeli.
- Ebeveynlerin çocuğun kullandığı içerikler hakkında bilgi sahibi olması gerekli.
- Çocuklara, internetin doğru ve bilinçli bir şekilde kullanılması durumunda pek çok faydası olduğu ancak bilinçsiz kullanımında risk faktörleri barındırdığı anlatılmalı.
- Çocuk internet ortamında tek başına uzun bir süre yalnız bırakılmamalı, ebeveynlerin denetimi altında olmalı.
- Çocukların kullandığı cihazlarda ve sosyal medya hesaplarında güvenlik ve gizlilik ayarlarına dikkat edilmeli.
- Çocuğun yaptığı paylaşımlar ve takip ettiği kişilere dikkat edilmeli.
- Çocukların kullandığı bütün elektronik aletlerde Güvenli İnternet kapsamında sunulan Çocuk Profili/Aile Profili kullanılmalı.
Dijital medya, internet, sosyal ağlar artık hayatımızın vazgeçilmezi. Çocuklarınızı internetin getirdiği risklerden koruma yöntemlerinden faydalanarak risk faktörlerinden uzak tutmanız dileğiyle.
Uzman Profili

-
2020 yılında Türk Psikologlar Derneği akrediteli olan Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Hemen ardından Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun oldu. Öğrenci olduğu süreçte çeşitli kurumlarda stajlarını tamamladı. Bu süreçte online ve yüz yüze olmak üzere danışmanlık ve süpervizyon süreçlerine devam etti. Aile, çocuk ve ergenlere yönelik çalışmalarına devam etmektedir.
Aldığı Eğitimler;
-Bilişsel Davranışçı Terapi
-Terapötik Beceriler Eğitimi
-MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri)
-Evlilik ve Çift Terapisi
-Temel EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
-Çocuklar ve Ergenler için Bilişsel Davranışçı Terapi
-Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi
-Çocuk Resimleri Eğitimi
-Masal Terapisi
-Oyun Terapisi
-WISC-R Testi
Katıldığı Seminerler;
-Pozitif stres yönetimi, insan tanımak ve etkili iletişim, profesyonel yaşamda eğitim dili
-Sosyal psikoloji kongresi - Doğu Akdeniz Üniversitesi
-Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Günleri
-Kişisel gelişim nedir, kişisel gelişim planlama, kendini ve insanı tanıma
Psikoloji günleri - Kim Psikoloji
Tez Çalışması;
-İlişkisel Otantiklik, İlişkisel Mükemmeliyetçilik ve Romantik İlişki Doyumunun İncelenmesi.
Kurumumuzda Çocuk ve Ergen Psikoloğu olarak görev almaktadır.