Narsist bireyler, ilişkinin başında sizleri etkilemek ve hayatına çekebilmek adına çok büyük çaba sarf ederler. Kişiye adeta pamuklara sarılmış, bulutların üzerine çıkarılmış, parlayan bir yıldız gibi hissettirirler. Narsistler için, sizi elde edebilmek amacına giden her yol mübahtır. 

Bu ilişkide başlarda kendinizi çok özel ve değerli hissedersiniz. Narsist bir birey, sevgi ve ilgi beklentinizi fazlasıyla karşılamaya başlar. Adeta seçilmiş bir kişi olarak hayatınıza girdiğini, sizi nasıl bu denli mutlu ettiğini düşünürsünüz. Uzun süredir beklediğiniz kişinin bu olduğuna dair inanışlar geliştirirsiniz. Bu kişiden çok etkilenir ve değerli hissettiğinizi fark edersiniz. Bu yoğun ilgi ve alaka narsistin, sizi elde ettiğinden emin olana kadar devam eder.

İkinci aşamada, ilişkinizin gidişatında olumlu ivme yakaladığınızı fark edersiniz ve belki de ilişkiniz başlamıştır bile. Oysa bilinmesi gereken ilk nokta şudur ki: Bir narsist, bir ilişkide bulunmanın sorumluluğunu taşıyabilecek durumda değildir.. Bu aşamadan sonra narsist, elini eteğini bu ilişkiden çekmeye başlarken, onun kendi hayatına odaklandığını, kendi arzu ve istekleri peşinde koştuğunu fark etmeye başlarsınız.

Üçüncü aşamada, narsistin eskiden yapmış olduğu şeyleri yapmaması artık sizin için bir sorun haline dönüşebiliyor. Tam da bu aşamada narsistik tavırlar ve kişilik örüntüleri gün yüzüne çıkmaya başlıyor. İlişkinizdeki çatışmalar narsiste hizmet etmemeye yönelikse, problemler daha çok derinleşiyor. Bir süre sonra sürekli suçlandığınızı, eleştirildiğinizi, küçümsendiğinizi, değersiz hissettiğinizi fark edersiniz. Narsistin empati yeteneği yoktur ve sürekli haklıdır. Belli bir süre sonra dengelerinizin şaştığını, genellikle başlarda kendinizden emin tavırlarınızla kendinizi savunabiliyorken, ona hak vermeye başladığınızı ve sürekli özür dileme sürecinde kendinizi bulabilirsiniz.

Dördüncü aşamada, o parıltılı aşkı ve göklere çıkarıldığınız ilişkiyi yeniden elde etmek, eski günlerinize geri dönmek istersiniz. Bu yaşadıklarına inanamaz, inkar eder ve narsistin sevgisini yeniden kazanmak istersiniz.

Sizin çabanız, narsist için bir doyum noktasıdır. Ne kadar çok peşinde koşar, onu elde etmeye çabalarsanız, o derece işi yokuşa sürer. Bu süreçte asla size olumlu bir dönüş sağlamaz.

Son aşamada ise, kendinizi artık aşırı derecede değersiz, yorgun, bitkin, çökkün, tükenmiş hissedersiniz. Bu ilişkiden artık vazgeçmeniz gerektiğini anladığınız anda, bu kısır döngü tekrardan başa sarar, narsist size tekrardan ilgi, sevgi gösterir. Bir umut yeniden ilişkiye başlanılsa da, bu ilişki çok daha kısa sürer ve kısır girdap sürekli mutsuzluğunuzla son bulur. Bu durum bağımlılık aşamasına dek sürer ve tekrarlanır. 

Narsistler, abartılı davranış ve düşünceler, kendilerini üstün görme, insanları küçümseme, kendilerini yerlere göklere sığdıramama, eşi benzeri bulunmazlık, erişilmezlik, kendi çıkarları doğrultusunda başkalarını kullanma, başkalarının duygularını hiçe sayma, kendilerini beğenen, empati yoksunu tutumlar sergilerler. Duyarsız, suçlayıcı, kendi istekleri gerçekleşmediğinde duygusal şantajcı olabilirler. Anlayışsızlık ve duyarsızlık belirgin özellikleridir. Pişmanlık duymaz, eleştirildiklerinde aşırı tepki gösterirler. Benlikleri doyurulmadığında cezalandırıcı, öfkeli veya saldırgan tutumlar sergileyebilirler. Onların dünyasındaki tek merkez, kendileridir. Bu nedenle ilişkilerinde kendilerini doğrudan belli ederler.

Uzman Profili

Uzm. Kl. Psk. Aslıhan Bereketoğlu
Uzm. Kl. Psk. Aslıhan Bereketoğlu
Aslıhan Bereketoğlu, Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimini başarıyla bitirdikten sonra, uzmanlığını tamamlamak üzere Arel Üniversitesi “Klinik Psikoloji” yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Uzmanlığı boyunca süpervizyonlar alıp, bir yandan da test eğitimlerine devam etti.

Yüksek lisans bitirme projesini “Evli Çiftlerde Evlilik Çatışmasının ve Çözüm Stillerinin İncelenmesi” üzerine tamamlamış ve uzman klinik psikolog ünvanını almıştır.

Aynı yıl içerisinde ‘’Çocuk Değerlendirme Testleri ve Psiko-Pedagojik Açıdan Çocuk Resimlerinin Analizi’’ uygulayıcı sertifikalarını almıştır.

Marmara Üniversitesi’nde teorik ders, uygulama ve süpervizyon eğitimini içeren “Aile Danışmanlığı” sertifika programını tamamlayarak M.E.B Onaylı “Aile Danışmanı” olarak hizmet verme hakkı kazanmıştır.

Psikoterapi alanındaki yetkinliğini geliştirmek amaçlı ‘Bilişsel ve Davranışcı Terapiler’’ Eğitimi almıştır.

Aldığı eğitimler, sertifikalar ve yetkinlikleri çerçevesinde birçok kurumda Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda proje müdürü ve genel koordinatör olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Bazılarını belirtmek gerekirse;
-Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ nde psikolog olarak çalıştı.
-Özel bir anaokulunda; çocukların psikolojik gelişimi ile ilgili testler yaparak gelişimlerinin takibini yaparken, velilerle özel olarak çocukların gelişimi ile alakalı danışmanlık hizmetlerinde bulundu.
-Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde ‘’Aile Danışmanı’’ ve ‘’Müdür’’ olarak çalıştı.

Halen Rubi Klinikte mesleki etik ilkelere bağlı olarak danışanlarına destek vermekte ve aktif olarak çeşitli sitelerde mesleki makale ve psikoloji alanıyla ilgili yazılarını okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Kurumumuzda Yetişkin ve Ergen Psikoloğu olarak görev almaktadır.
Sohbeti Başlatın!
1
💬 Bize Ulaşın
Size Yardımcı Olmak İsteriz!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?