Panik bozukluk; 
– Kalp atışında hızlanma 
– Nefes almada zorlanma, nefes alamıyormuş hissi 
– Baş dönmesi, göz kararması ya da mide bulantısı 
– Titreme, terleme, sarsılma hissiyatı 
– Tıkanma, göğüs ağrısı 
– Sıcak basması ya da ürperme 
– El ve ayak parmaklarında karıncalanma 
– Delirmekten, bayılmaktan ya da ölmekten korkma hissinin olduğu yoğun korku dönemidir. 

Atak krizleri geldiğinde kişi saniyeler veya saatler içerisinde normale döner. Fakat bu süreyi kısaltmak kişinin elindedir. Aşağıda belirtilen maddeler atak krizlerini önlemede veya atak süresini kısaltmak için size yardımcı olacaktır. 
1. Panik atak korkusu ile kişinin günlük alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kaldığı durumlarda ’panik bozukluk’ halini alır. Kişi atak yaşamamak için yaşam şeklini ve işlevselliğini değiştirmeye çalıştıkça panik atağı besler, büyütür. 
2. Bunun bir korku-kaygı nöbeti olduğunu bilin. Ne zaman ortaya çıkacağını düşünmeniz panik atağa davetiye göndermektir. Örneğin; kişi, toplu taşıma kullanırken, “Ya atak geçirirsem” diye düşünmeye başladığında, muhtemelen atak krizlerine davetiye göndermiş olacaktır. 
3. Panik atağın sonucundan endişe etmek, kaçınma davranışını geliştirir. Kaçınma davranışı, sürekli endişeyi tetikler. Gereksiz kısır döngüleri keşfedin. 
4. Panik atak geçirdiğiniz yerlerden kaçmayın. Kaçmak yerine savaşmayı seçin. 
5. Atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine bir yere odaklanın. Yüzleşmek ve maruz kalmak kaygıyı yenmenin en etkili yoludur. Sakin kalmak atak süresini kısaltmanın ilk adımları arasında yer alır. 
6. Nefes hızınızı düşürmeye çalışın. Nefes ve kas egzersizlerini uzmanlardan öğrenin ve uygulayın. Bu süreçte yapmanız gerekenler güvenlik nesnesi ve güvenlik davranışlarından kaçınmak olmalıdır. Güvenlik nesnesi; atak geçirmemek için aldığınız nesnesel önlemlerdir. Yanında sürekli su taşımak, kolonya taşımak güvenlik nesnesidir. Güvenlik davranışı ise, atak geçirmemek için cam açık uyumak, sıkışırım atak geçiririm diye perdeleri açık tutmak güvenlik davranışına örnek olarak verilebilir. Bu rutinler atağın ömür boyunca tekrar etmesini sağlar. 
7. Abarttığınız durumları belirleyin ve felaketleştirme senaryolarıyla vedalaşın.(ölme, aklını yitirecekmiş hisleri, 15 yıldır panik atak yaşayan kişinin bayılmaktan korkması ve 15 yıldır hiç bayılmamış olması..) 
8. Uyku düzeninize dikkat edin. Düzenli spor yapın. Dikkatinizi dağıtmaya çalıştığınız, kendinizi ve bedeninizi sürekli dinlemediğiniz zaman kaygıların giderek azalacağını keşfedeceksinizdir. 
9. Korktuğunuz şeyin başınıza neredeyse hiçbir zaman gelmediği gerçeğinin farkına varın.(bayılacakmış gibi hissetmek ve hiçbir zaman bayılmamak, aklını yitirme düşünceleri, nefes alamamak hissi..) 
10. Olası bir zorlukta panik atağı artık tanıyorsunuz. Olmasın diye aldığınız tüm önlemleri rutin listenizden kaldırın. Yarını düşünmeden, gününüzü en iyi şekilde yaşamaya odaklanın

Uzman Profili

Uzm. Kl. Psk. Aslıhan Bereketoğlu
Uzm. Kl. Psk. Aslıhan Bereketoğlu
Aslıhan Bereketoğlu, Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimini başarıyla bitirdikten sonra, uzmanlığını tamamlamak üzere Arel Üniversitesi “Klinik Psikoloji” yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Uzmanlığı boyunca süpervizyonlar alıp, bir yandan da test eğitimlerine devam etti.

Yüksek lisans bitirme projesini “Evli Çiftlerde Evlilik Çatışmasının ve Çözüm Stillerinin İncelenmesi” üzerine tamamlamış ve uzman klinik psikolog ünvanını almıştır.

Aynı yıl içerisinde ‘’Çocuk Değerlendirme Testleri ve Psiko-Pedagojik Açıdan Çocuk Resimlerinin Analizi’’ uygulayıcı sertifikalarını almıştır.

Marmara Üniversitesi’nde teorik ders, uygulama ve süpervizyon eğitimini içeren “Aile Danışmanlığı” sertifika programını tamamlayarak M.E.B Onaylı “Aile Danışmanı” olarak hizmet verme hakkı kazanmıştır.

Psikoterapi alanındaki yetkinliğini geliştirmek amaçlı ‘Bilişsel ve Davranışcı Terapiler’’ Eğitimi almıştır.

Aldığı eğitimler, sertifikalar ve yetkinlikleri çerçevesinde birçok kurumda Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda proje müdürü ve genel koordinatör olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Bazılarını belirtmek gerekirse;
-Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ nde psikolog olarak çalıştı.
-Özel bir anaokulunda; çocukların psikolojik gelişimi ile ilgili testler yaparak gelişimlerinin takibini yaparken, velilerle özel olarak çocukların gelişimi ile alakalı danışmanlık hizmetlerinde bulundu.
-Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde ‘’Aile Danışmanı’’ ve ‘’Müdür’’ olarak çalıştı.

Halen Rubi Klinikte mesleki etik ilkelere bağlı olarak danışanlarına destek vermekte ve aktif olarak çeşitli sitelerde mesleki makale ve psikoloji alanıyla ilgili yazılarını okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Kurumumuzda Yetişkin ve Ergen Psikoloğu olarak görev almaktadır.
Sohbeti Başlatın!
1
💬 Bize Ulaşın
Size Yardımcı Olmak İsteriz!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?