Her ne kadar kurumumuzda böyle bir ayrım uygulansa da, gerek erişkin psikologları gerekse de çocuk psikologlarının lisans ve bazen yüksek lisans eğitimleri aynıdır. Ancak sonraki klinik yönelimleri ve aldıkları sertifika programlarından sonra kendi istekleri doğrultusunda böyle bir pratik uygulama ayrımı oluşmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de psikolog ve psikiyatrist ayrımını yapmakta zorlanan danışan ve hastalarımız mevcuttur. Çok kısa olarak söylemek gerekirse, psikologlar tıp doktoru değillerdir, bundan dolayı psikiyatrik hastalıkların tedavisinde ilaç kullanmaları mümkün değildir, daha çok halk arasında konuşma tedavisi olarak bilinen ve terapi olarak adlandırılan terapötik destek sağlarlar. 

Terapi desteğinin tedaviye olan katkısının birçok kurumda farklı olarak algılanmasına karşılık bizim kurumumuzda önemli bir katkı sunduğu tüm çalışanlarca kabul edilmiş bulunmaktadır. Bundan dolayıda kurumumuzda çalışan ister erişkin psikiyatristleri isterse çocuk psikiyatristleri, tedaviye olan katkısını artırmak amacıyla bir çok hastasını terapi desteği almak amacıyla psikologlara yönlendirmektedir.

Kurumumuzda çalışan psikologlarımız çalıştıkları alanlarla ilgili olarak gerekli eğitim ve sertifikasyona sahiptirler. Yine kurumumuz bir tıp merkezi olması nedeniyle, gerek kendi anlayışı gerekse de mevzuatlar gereği bunun böyle olması gerekmektedir.

Çalışma belgesi Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış olarak çalışan psikologlar kurumumuzda günün koşullarına uygun yenilikçi tedavi girişimlerini uygularken, kendi aralarında da çalıştıkları alanlarla ilgili daima bir iletişim ortamını sürdürmektedirler.

Kurumumuzda birden fazla psikiyatrist ve psikolog çalışması sebebiyle bazı durumlarda, hastanın yada ebeveynlerin onayını alarak, aynı hastayı beraber takip etme olanağına sahip olmaktadırlar. Bu durum tabiiki tedavinin süresini ve etkinliğini değiştirmektedir.

Yine benzer şekilde testleri uygulayan psikologlarımız, daha sonra hastanında onayı dogrultusunda, terapi hizmetini de aynı kişiye vermeleri ile kişiye daha hızlı ve etkin yardımcı olabilmektedirler.

Psikologların danışan ve hastaların düşünce, duygu ve davranışlarını değiştirmek amacıyla uyguladıkları girişimlerin hepsine terapi denmektedir. Terapinin tedavi edici etkis i olarak adlandırılan kişiyi değiştirme sürecin başlayabilmesi için öncelikle kişinin kendisinde bu duruma istekli ve sabırlı olması gerekmektedir.

Psikologlar danışan veya hastalardaki değişim sürecinin tetikliyebilmek amacıyla,terapi seansları esnasında kişiyi daha çok konuşturma gibi bir hedef belirlemişlerdir. Halk arasına da konuşma tedavisi olarak görülen bu durumun aslında ,danışan veya hastanın kendi durumu ile yüzleşmesinden başka bir şey değildir. Halen dünyada en iyi öğrenme yöntemi kişinin kendisinin keşfettiği bilgidir. Kişiye sikayetçi olduğu durumla ilgili;

hazır çözümler sunmak,

kişiyi suçlamak,

kişiyi yargılamak,

kişiyi ayıplamak  

terapinin alanına girmemektedir. Bundan dolayı terapiyi uygulayan kişinin her konuda kesinlikle tarafsız görünmesinde fayda vardır. Aksi halde tarafsızlığını yitiren terapist etkinliğini de yitirmiş olur.

Bir başka konuda tarafsızlığını koruyamayan terapist, danışan veya hastanın tarafında bulunma eğiliminde olan akraba veya arkadaş olma riski taşır. Bu durumdaki insanlar terapist olmaktan çok başka bir şeydir.

Arkadaş yada akrabalarınız sizin yaptığınız veya söylediğiniz bir çok durumu sizinle ortak bir geçmişi ve ortak bir geleceği paylaşmaları sebebiyle ağırlıklı olarak bu pencereden bakacaklardır. Sizinle kurudukları ilişkilerde geçmişte sizinle yaşadıkları olumlu yada olumsuz her türlü olay onların düşünce dünyalarında genişi bir alanı etkilemektedir .sizi değerlendirme biçimlerinin bu yaşananlardan etkilenmemesi mümkün değildir. Kısacası sizin tarafınızdadırlar.

Halbuki terapistle böyle ortak bir zaman paylaşılmamıştır ve paylaşılmayacaktırda. Kendisi nasıl olduğu gibi görünmekte ise: sizi de olduğunuz gibi görmekte ve başka bir şey düşünmemektedir. Bir hedefi vardır ve bu amaç doğrultusunda iletişime girme gayreti taşımaktadır. Temel olarak yaşanan durum yada durumlarla ilgili düşünce, duygu ve davranışlarınızı etkileyecek ve değişimleri sağlayacak, danışan yada hastaya göre yeni bir durum yaşatmanın derdindedir. 

Benzer bir durum da danışanın yada hastanın kendisinde de bulunduğundan kendiside kendisine terapi yapması mümkün olmamaktadır. Karşılaşılan durumu bir zeka veya akıl sorunu görmek yada bir güçsüzlük işareti olarak almak durumun sadece daha uzun sürmesine yardımcı olacaktır.

Sorun, aynı manzaraya aynı yerden farklı bakabilmek için birbirinden bağımsız ve tarafsız bir kişiye ihtiyaç duyulmasından kaynaklanmaktadır.

Halen kurumumuzda kendi alanların da bir çok vaka takip etmiş ve bunula ilgili çalışmalarda bulunmuş çok sayıda psikolog arkadaşımız çalışmaktadır.

Sohbeti Başlatın!
1
💬 Bize Ulaşın
Size Yardımcı Olmak İsteriz!
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?